Pages

Educamp a.k.a. Interview UTP ;)

Sila ambil perhatian ! Entry ini sungguh lah panjang . Sila bersabar :-*

Hai everyone *kenyit mata*
Entry kali ni ain nak kongsi pengalaman ain pergi EDUCAMP UTP (Universiti Teknologi Petronas) dekat Seri Iskandar haritu .
perghhh ! wa cakap sama lu . best gilerrrr . mcm-2 feeling de . happy + takut + seram + seronok + nebes . 
Kawan-2 pelik cmne ain blh terpilih pegi Educamp UTP ni . HAHAHA
Jawapannya isi borang online la sayangss :) 
Educamp ni dia amek result trial spm kte . Somehow , ain blh terpilih , result ain bkn ok sgt la . tapi better lah sebab xde FAIL kay *poyo* 
Kalau nak tau Educamp ni KHAS untuk masuk UTP je . Bukan tajaan biasiswa belajar kat *overthesea* tu.
Kalau yang depa pegi luar negara tu nme camp dia Eduquest *something like that la kot* #sory kalau salah ;)
So , dari 5000+ calon yang mohon utk UTP ni , hanya 3500+ something je yg disenarai pendekkan.
Educamp ni berlansung 3 hari . sbb nk habiskan 3000 lebih tu dalam sehari impossible kot -.-
Ain dapat hari pertama *panggilan pertama* pada 11.12.2012 .
Haritu memang UTP tu penuh dengan manusia . sbb dlm sehari tu de 1000+ calon . tak campur parents , nenek , atuk makcik pakcik and so on lagi . ahahaha
Ok , nak dimulakan cite cmni lah . ain dapat tau ain dapt time 21.11.12 aritu . ain dah pikir dh nk pegi or x . 
So , ain tanya akak ipar ain which yang dulu belajar kt sana . Kak Syida cakap just go . kalau tak dapat tak apa , tapi ain akn dpt pengalaman . So ain decide ain akn pegi .  10.12.12 ain memang tak prepare pe2 lagi , petang baru sibuk nak buat tu buat ni . urghhh . kne marah gan abah kite okay T__T 
abah siap suruh buat resume , mak pulak suruh buar surat sokongan sebab abg ain n akk ipar ain keje gan petronas . so klw de surat tu memang sah In Shaa Allah kau dapat tempat kat UTP tu noksss . tapi ain tak buat pun . sbb ain ok je dapat or xdpt xkesah pun .*poyo lagi* hahahaha
sebab 3500+ calon , UTP akan ambil 750 SAHAJA . so memang x berharap sangat . tapi kalau dapat tu memang REZEKI :')
11.12.2012 *the day*
Pukul 4.00 pagi mak abah dah gegar pintu bilik *bangun!bangun!* sebab start dftr pukul 7.30-8.00 pagi . haih memang susah la nak bgun kn . memey lah spe blh bgun trus. hahahha
Terus mandi , lepas tu pakai baju *baju batik uuuu ~~ mak I suruh .___.*
check-2 semua . nak dekat pukul 5 bru keluar rumah . Pastu baru ingt nak mesej kwn tanya dia pegi or tak . sorg pun xbalas . kay sedihhh *propa*
Lepas tu baru dapat tau de 2 org lagi wakil dri SMKA Simpang Lima yg join iaitu EEFA & HOT *hot kaww * hahaha
then sampai UTP tu nak dekat-2 pukul 8 lah . hahaha . so terus pergi Kompleks Canselor UTP . 
1st time tengok . Ya Allah besarnya *kay batak* hahaha. seriusly cantik sangat .see ?
*belas ehsan pakcik google*
dekat situ memang ramai . lagi-2 lelaki . fasi-2 semua lelaki . hensem plak tu . ehem . awhhhhh :') hahaha *gedik*
yela sebab UTP ni lebih cenderung ke engineering . so lelaki memang ramai .
Masuk-2 kne beratur . memang panjang sangat sampai lebih 5 barisan tapi panjang #eh 
lepas tu kalut cari kawan . mesej , call semua tanya kat mne . sbb ble beratur sme2 akn dapat group sme . wehuuuu ~~~ *memang tercapai* 
Educamp ni dia buat 5 group . ain gan kwn (HOT) dapat group C*group tengah-2* tapi EEFA smpai lambat so dia dapat group D . see my tag =D
Pengalaman tak boleh lupa : tengah beraur tu check semua n guess what . ain tak bawak surat jemputan yang  perlu ditunjuk utk daftar ke educamp . dalam hati aduh cmne ni . kne halau ke *dupdapdupdap* hahaha
tapi ALHAMDULILLAH lepas . terima kasih akak fasi sebab kompromi ;') 
Lepas tu masuk dalam dewan tu dengar taklimat and so on .1st dga ucapan org paling berpengaruh kt UTP . wa cakap sama lu . SEJAM dia berucap . Tak tipu weh *kelip-2 mata* Then,pensyarah-2 semua department turun utk bagi taklimat setiap course yg ada dkt UTP. Ada la course yg ain minat . 1 semester mahal oiii . pengsan maknokss . tapi kalau result SPM gempak blh mntk biasiswa .
11.00 pagi smua berarak pegi dekat Masjid An-Nur untuk makan-2 . utk budak-2 group A dan B dorg akn terus pegi blok B utk sesi temudaga . Oh lupa . UTP ni temuduga dia de dua . 1 temudaga individu . 1 lagi temuduga berkumpulan. Lepas makan je pukul 12.30 group C iaitu group ain . dalam hati Allah je tau . Jantung ni rse nak terkeluar . pnye la cuak . hahaha . Then , kumpul dlam 1 bilik . ok time ni lah ain dapat kawan baru . Terkejut sebab salah 1 kwn ain ni sekolah SPBI Sabak Bernam . Sorg lagi SMKA Kuala Selangor . So sekolah kami kira dekat-2 je. *dekat ke o.o*
Blablabla pukul 1 lebih masuk dalam bilik preparation . Okay kat sini kami berkumpulan . 1 kumpulan  fasi akn bagi 1 studycase *seram*
ain ingt susah studycase group ain . punya la gelabah . sampai mesej kawan *diana* cakap get ready utk search jwpn kt internet . hahaha *gilossss*
Rupa-2nya dapat tajuk ADDICTION :O *eleh senang je* *poyolagi*
setiap org dpt lain-2 psl addiction ni . ain dapat pendapat PARENTS about addiction . so bg ain mmg senang la sebab dapat parents . better la dri tjuk yg kwn dpt.dia bagi kte selesai kn studycase ni dalam 15-30 minit mcm tu la . so tak perlu rushing sgt . chillax *berlagak*
Then , group ain group 1st yg aq start interview dlu . lagi-2 ain org kedua utk di interview .
Interview -_____-
ok lepas ahli group ain yg 1st selesai *fizwadi*-the only guy in this group . lps tu turn ain plak . dupdapdup la juga . masuk-2 bagi salam semua . sebaik penemuduga ain sporting kay *seorang librarian kay*
dekat UTP bahasa utama ialah BAHASA INGGERIS *gagap* so memang kena speaking . 0h emmm jiii . gelabah pnye pasal . bahasa melayu pun de terkeluar . haihhh .
Tips interview UTP : mesti de KEYAKINAN DIRI *sgt-2 penting* dorg tgk kte dri segi ni lah.cmne kte yakin dengan pndpt dan mempertahankan idea kte . Jawapan kita tak kira betul ke salah . dia tak tengok pun . so jawab je dengan yakin .Then dah abes semua ahli group ain , kami pegi utk interview berkumpulan . ok time ni kne banyak ckp . tak kesah la . kte kne bersuara and kte kne sokong semua pndpt ahli group kte bg . Group ain memang sopan + pemalu kayy *pendiam act* hahaha . ble sorg ckp semua senyap . haha . yang lawak nye penemuduga tu siap terlelap lagi *malu giler* nampak sgt bosan . hahaha.
kami pnye sesi temuduga banyak gelak je . dalam hati betul ke temuduga cmni . hahaha =D
blablabla . tamat la sesi temuduga kami . fuhhhhh , seriusly lega gile . rse nk lompat-2 je ble dh abes tu . 
then lepas tu pegi jmpe parents . snap gmba then bertolak balikkkk . wehuuuu ~~~ Alhamdulillah :)
so let's check it out : 

Kompleks Conselor
my new frenzzzzz :-*
meeee . awhhh :') hahaha 
fuhhhh . maaf . maaf . maaf . entry kali ni panjang sangat . sebab ain just nak kongsi cmne interview kt UTP ni . mybe someday de yang dapat educamp mcm ain and nak tau cmne proses interview ni berjalan . so ain cte semua yg berlaku dalam 1 hari ain kat sana . huhuhu =D
Assalamualaikum . Barakallahu fik wa jazakallahu khairan :)

3 0 orang doakan Jarijariberry sihat !:

...:ASMA NUR MARDHIAH:... said...

best ! ^_^ like..like.. :D

cik sapura said...

haa kau . jealous aku -.-

tin tyra said...

Boleh x nak tahu ? Kalau yg kelulusan diploma then apply utk degree kt utp ni. Kene interview jgk ke ? Ke interview ni juz utk lepasan spm.

Post a Comment

 

Le Boss

Last ONLINE at
9 Februari 2013
Syaf sweet 18 2013 :) Not Active

Le Blogger

Me Love You